|
|
|
... megfeketedjenek.
Hogyan főzzük?
Nincs finomabb a serpenyős gombánál, amelyet ízlés szerint puhára vagy kissé roppanósra párolunk (előzetesen érdemes citromos vízben kissé blansírozni). Egy darabka szikkadt kenyér segítségével szívjuk föl a főzés során keletkezett levet, és pirítsuk zamato... |
|
|
|
|
|
|
|
... konyhaablakban is.
A gyökereket három-négyéves növény kiásásával nyerjük. Alaposan megmossuk, meghámozzuk, szeleteljük, vagy felkockázzuk, és gyorsan megszárítjuk. A zörgősre szikkadt levél és gyökér jól záró edényben porítva tárolható. Friss, zöld levelét ledarálva, sózva tartósítjuk. Vastag szárát régebben sokfelé cukoroldatban főzve (kandírozva) konzerválták. Frissen... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
citrom
só
feketebors
15 dkg vargánya gomba
néhány szál zöldpetrezselyem
babérlevél
pirospaprika
mustár
10 dkg füstölt szalonna
1-2 szikkadt zsemle
A kacsákat vágd 4-4 darabra, s forrázd le. Egy nagy tepsi egyik felébe tedd az apróra kockázott szalonnát, add hozzá a kacsát, s a feldarabolt csontokat. A tepsi más... |
|
|
|
|
|
|
|
Almás csirkefasírt
Hozzávalók (3-4 személyre):
30 dkg csirkemellfilé
20 dkg alma
1,5 zsemle
1 tojás
1 kisebb vöröshagyma
olaj
zsemlemorzsa
tej
borsikafű
só
A csirkét daráld le, az almát gyaluld szálasra, a hagymát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe és csavard ki. A ledarált húshoz keverd hozzá az almát, a hag... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... Felszeletelés és vaxolás után minden szelet külső szélére rárakjuk a kisült habot és a közepét megszórjuk csokiforgáccsal.
Máglyarakás
Hozzávalók (5 személyre):
5 szikkadt zsemle
40 dkg alma
5 dl tej
3 tojás
18 dkg kristálycukor
15 dkg baracklekvár
1 citrom
0,3 dl rum
4 dkg porcukor
vaníliás cukor ... |
|
|
|
|
|
|
|
... lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy a sonkát bele tudjuk csomagolni úgy, hogy a tészta lehetőleg mindenhol egyformán fedje. (Csak akkor tesszük bele a sonkát, ha teljesen kihűlt és leszikkadt.) Sütőlemezre téve a megformált cipót még fél órán át, kelesztjük, ezután toljuk előmelegített, forró sütőbe. Közepesnél erősebb lángon sütjük 30 percig, majd kis lángon további 30 per... |
|
|
|
|
|
|
|
I. FEJEZET
A reformtáplálkozás egyre nagyobb teret hódít, jelenleg hozzávetőleges becslések szerint 500 millió vegetárius él a világon. Százalékos arányukat tekintve tehát a húsevők száma ma még legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint a természetes módon táplálkozóké. Ez a jelentős arányeltolódás azonban a legtöbb esetben csupán a megszokásnak tudható be. Gasztro... |
|
|
|
|
|
|
|
... 20 db, Tej 2 l, Vaníliás cukor 0,10 kg, Cukor 0,30 kg, Dió 0,20 kg, Fahéj 0,005 kg, Vörös bor 0,20 l, Vaj 0,05 kg, Tejszín 0,50 l, Mák 0,10 kg, Citromhéj 0,03 kg
A tejben áztatott szikkadt zsemléket áttörjük, majd cukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal, gorombára vágott dióval, vörösborba áztatott mazsolával összekeverjük. Vajazott morzsával tepsibe öntjük. Középmeleg sütőb... |
|
|
|
|
|
|
|
... inkább ne tegyük, mert szétázik). Azt a részét, ahol a magot eltávolították, egy picit kitágítjuk, vagy felmetsszük, az üreget megtöltjük krémmel, majd csinosan visszaigazgatjuk a gyümölcs szikkadt húsát. Vízgőz fölött megolvasztjuk az étcsokoládét, 1 ek. vajjal dúsítjuk, és hozzáreszeljük a narancs héját. Az olvadt csokoládéban két villa segítségével megforgatjuk a félkész dessze... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
5-6 db szikkadt zsömle
darált mák
2 nagy alma
2-3 ek. méz az alma édességétől függően
reszelt narancshéj
fahéj
Öntethez:
8 dl tej
1 cs vaníliás pudingpor
3 tojás sárgája
cukor
Tetejére:
3 tojásfehérje
3-4 ek. baracklekvár
A zsömléket felkockázom. A tejet összekeverem a pudingpo... |
|
|
|
|
|
|
|
... arany.
Érinthetetlenül tökéletes:
titkos szelence ódon asztalon.
Hajnal. Híd. Villamos. Alvó folyó
fölött ringnak döcögve a fölény
számkivetettjei. Szikkadt ölet
görnyedten óvó, zöldes asszonyok,
a foszlottbarna hajléktalanok,
s az első műszak: bíborhálós arcok,
dús szájak; monoton tekintetek.
... |
|
|
|
|
|
|
|
KUTHY LAJOS
HAZAI REJTELMEK
MÁSODIK KÖTET
TARTALOM
XXIII.
(Lőbl Simon.)
XXIV.
(Folytatás.)
XXV.
(Intéző tervek.)
XXVI.
(Vallomások.)
XXVII.
(Mariska esete.)
XXVIII.
(A besztereczi lápvidék.)
XXIX.
(Örsy Zalánka... |
|
|
|
|
|
|
|
... kifliket karikákra vágjuk. Megkenjük vajjal. Egy darabka sajtszeletet rakunk mindegyikre (de el is hagy... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Az ősi küldött
Harmadik rész
A fehér barát
(Budapest, 1937.)
Ki zörget odakinn?
Senki sem felelt és a zörgetőkalapács sem mozdult többé a kapun.
Mióta az eltévedt lovas közelért, az erdős gerinc kis tisztásain szétszórt kunyhók bujkáltak elő a gyöngülő világosságból. Valami árva hegyi falucska lehetett a hely. A fák között már e... |
|
|
|
|
|
|
|
... töltött haltekercsek
Hozzávalók:
1 kg fagyasztott tengeri hekkfilé
só
bors
halfűszer
víz
fehérbor
olaj a kenéshez
A töltelékhez:
2 db szikkadt barna magos kenyérszelet
1 tojás
1 csokor snidling
1 púpos evőkanálnyi vaj
1 vöröshagyma
1-2 teáskanál mustár
só
frissen őrölt bors
díszítésnek ... |
|
|
|
|
|
|
|
... guba
Hozzávalók:
3 teljes kiőrlésű kifli
fél liter szójatej vagy kölestej
mazsola
10 dkg cukrozatlan mák
10 dkg méz vagy édesítőszer
1 citrom
A szikkadt teljes kiőrlésű kifliket karikákra vágjuk. Az állati zsiradékot nem tartalmazó tejet felforrósítjuk, beletesszük a mazsolát és a mézet vagy a hevítésre alkalmas folyékony édesítő... |
|
|
|
|
|
|
|
... Válaszolj!
Szabó Károlyné Györgyi [Györ...
Toszkán kenyérsaláta, avagy Panzanella
Hozzávalók 4 személyre:
fél kg szikkadt kenyér
fél kg paradicsom
1 kígyó uborka, vagy 4 salátauborka
2 fej lilahagyma
só, bors, balzsamecet
olíva olaj
friss bazsalikom
Elkészítése:... |
|
|
|
|
|
|
|
...
ÉMILE ZOLA
Tisztes úriház
1
Octave a Lyoni pályaudvaron bérkocsiba ült három utazókosarával, befelé hajtatott a városba. A Neuve-Saint-Augustin utcában kocsitorlódás állította meg, és a fiata... |
|
|
|
|
|
|
|
GEORGE ELIOT
A VÍZIMALOM
FORDÍTOTTA SZINNAI TIVADAR
TARTALOM
ELSŐ RÉSZ
A FIÚ MEG A LÁNY
1 A DORLCOTE-I MALOM
2 A DORLCOTE-I MALOM GAZDÁJA KIJELENTI, MIT HATÁROZOTT TOM JÖVŐJÉRŐL
3 MR. RILEY TANÁCSOT AD TOM ISKOLÁJA DOLGÁBAN
4 TOMOT HA... |
|
|
|
|
|
|
|
... vénségnek volt fiatalsága is. Ifjúkorában, 1793 derekán, egybekelt egy kiugrott baráttal, aki vörös sipkát nyomott a fejébe, és a bernardinusoktól átállt a jakobinusokhoz.[281] Victurnienné szikkadt, tikkadt, tüskés, töviskés, kérges, férges, mérges teremtés volt; megtartotta emlékezetében a barátot, akinek özvegye volt, s aki annak idején megszelídítette, és móresre tanította. Ez... |
|
|
|
|
|